# BPA's Northwest Low-Income Energy Efficiency Workgroup

Thursday, August 8th, 2024 | 9:00am - 2:30pm PST (8:30am coffee time) |

Hosted by the BPA Low-Income Team

## **Logistics**

Hosts: BPA Low-Income Energy Efficiency Team (Amy Burke, Kirsten Midura,

Rachelle Powers)

In-Person Location: BPA Rates Hearing Room

1201 NE Lloyd Blvd, Portland, OR 97232

Access: Enter the building and go up the elevators to the second floor and

follow signs to Rates Hearing Room

WebEx Information: Click Here to Join Meeting (Meeting starts at 9am for remote attendees)

Options for Joining Audio (pick one):

Have WebEx call your phone (preferred), or

• Use your computer audio, or

• Call in using the following information:

o +1-415-527-5035 United States Toll

o (Access Code) 2824 515 6821

o (Password if requested) ZyraVP2a3F8

**Note:** Only use one audio option to prevent feedback; all attendees will be muted on entry

### **Agenda** (Timing is Estimated)

Optional Coffee & Networking (30 minutes from 8:30 – 9:00am)	
Welcome & Introductions	9 – 9:15am (15 mins)
<ul> <li>Workgroup Topics Prioritization</li> <li>Process for prioritizing topics and calls for future speakers</li> </ul>	9:15 – 9:20am (5 mins)
<ul> <li><u>List of potential future discussion topics (on the BPA Low-Income Homepage)</u></li> <li>Options for individual workgroups if needed</li> </ul>	
<ul> <li>State &amp; Federal Funding Implementation</li> <li>Introduction and defining common terms (5 minutes)</li> <li>What funding sources can be used (30 mins)</li> <li>Danielle Walker (10 mins): Using IRA funds with other funding sources</li> <li>Phillip Kelsven (10 mins): BPA's guidance for use with other funding sources</li> <li>Ken Robinette (10 mins): Perspectives on using funding BPA and other funds in Idaho</li> </ul>	9:20 – 10:20am (60 mins)

• Open Discussion on How to Improve Visibility About What Funds Can be Used (25 mins; Susie Snyder):

Intended outcomes of discussion: Determine what resources are needed to be created or referenced and where to house them.

- O What are your experiences with using various funding sources?
- What current and upcoming rule changes will impact funding sources?
- What resources (charts/visuals) are currently available that help organizations navigate how different funding sources interact?
- o CAPs: What additional resources are needed to help navigate these?
- O Utilities: What additional resources are needed to help navigate these?
- States or other implementers: What additional resources are needed to help navigate these?

#### Break (10 mins from 10:20 – 10:30am)

#### Roundtable Discussion Topic 1: Collaboration Through Program Sharing

- Introductory story sharing: Selected members are encouraged to share 5-10 mins about what barriers they have experienced in their programs working with BPA funding and how they have overcome them.
  - Travis Hardy (OR)
  - Esteban Montero Chacon (OR)
  - Melissa Rice (MT)
- Open Discussion (25 mins; Facilitator: Kirsten Midura):

#### *Lunch (1 hours from 11:30am – 12:30pm)*

#### Breakout Discussion Topic 2: Utility and CAP Partnership Experiences

Separate into two groups: Utilities and CAPs. Remote attendees will self-select which WebEx breakout room to join. Attendees that do not fall into these two groups may join whichever group they feel they can best support. Facilitators to share out a summary of the discussion when breakout sessions end.

#### **Utilities**

- Remote WebEx Utility Room: Lindsey Hobbs (Facilitator), Kyla Kelsay (Notes)
- In-Person Utility Group: Brice Lang (Facilitator), Jonathon Belmont (Notes)

#### **Discussion Questions:**

- What have your experiences been working with CAP agencies and other entities on LIEE programs?
  - What positive experiences have you had working with CAP agencies and what made them positive?
  - What issues have you come across working with CAP agencies and what could have been improved?

12:30pm – 1:10pm

(40 mins)

11:25am (55 mins)

10:30 -

- What issues are you aware of that CAP agencies face and what can utilities to do help alleviate some of these issues?
- Are there specific things you need in order to develop these partnerships?
- What would a successful partnership with a CAP look like? What steps can be taken to develop or strengthen that partnership?
- What can BPA do to facilitate strong and effective partnerships between you and CAPs or other entities?

#### CAPs

- Remote WebEx CAP Room: Dena Hilde (Facilitator), Kirsten Midura (Notes)
- In-Person CAP Group: Corinne Mauck (Facilitator), Amy Burke (Notes)

#### Discussion Questions:

- Overall, what have your experiences been like working with utilities and other entities on LIEE programs?
  - What positive experiences have you had working with utilities and what made them positive?
  - What issues have you come across working with utilities and what could have been improved?
- What specific support do you need from utilities or BPA in general in develop better partnerships?
- What specific support can you provide to help develop smooth partnerships?
- What would a successful partnership with a utility or community organization look like? What steps can be taken to develop or strengthen that partnership?
- What can BPA do to facilitate strong and effective partnerships between you and utilities or other entities?

#### **Breakout Session Presentations: High-Level Recap**

- [Utility Group Remote] Utility experiences engaging with CAPs
- [Utility Group In-Person] Utility experiences engaging with CAPs
- [CAP Group Remote] CAP experiences with programs and working with utilities
- [CAP Group In-Person] CAP experiences with programs and working with utilities

1:10 – 1:30pm (20 mins)

#### Break (10 mins from 1:30 – 1:40am)

Discussion & Poll: BPA Low-Income Program Name Change (Menti Poll; Facilitator: Rachelle Powers)

1:40 – 1:55pm (15 mins)

Roundtable: Open Discussion (Amy Burke)

1:55 - 2:25pm (30 mins)

### Closing: Next Steps (Amy Burke)

- Recap any takeaway tasks to be addressed in the next or future meetings
- Suggested priority agenda items
- Estimated timing for future meetings & call for future on-site hosts
- Open feedback survey to be sent and will be posted online

2:25 - 2:30pm (10 mins)